top of page

Amara Diabate: ervaren docent en artiesT

Amara Diabate, oprichter van Djembe-Amara, is geboren in Conakry, de hoofdstad van Guinee in West-Afrika. Hij en zijn vijf broers en drie zussen stammen uit een Griot-familie. Griots zijn muzikanten die met hun muziek de geschiedenis van hun streek vertellen. Bij feesten vertellen ze al zingend over de geschiedenis van iemands achternaam. Vaak krijgen ze geld toegestopt van degene over wiens naam ze zingen. Amara’s grootvader was zo’n zanger en verhalenverteller en zijn moeder is nog steeds zangeres. Zij zingt bij bijzondere gelegenheden, bijvoorbeeld wanneer mensen trouwen, of als een kind wordt geboren. Zij gebruikt daarbij de Karian, een typisch Griot-instrument, dat bestaat uit twee metalen pijpen die tegen elkaar geslagen worden.


Muzikale carrière
Voor Amara waren mensen zoals zijn grootvader en zijn moeder belangrijke inspiratiebronnen. Zijn eigen muzikale carrière begon toen hij ongeveer twaalf jaar oud was. Hij volgde intensief lessen om het spelen op de djembe goed onder de knie te krijgen. Hij speelde lange tijd in een jeugdgroep met de naam ‘Sanke’. Naast de djembe leerde Amara ook andere instrumenten bespelen, zoals doundoun, kenkeni, gongoma en sangban. En samen met een oom en een neef speelde hij op jonge leeftijd al balafon. Ook leerde hij de kora bespelen.

Na de middelbare school woonde Amara in verschillende Afrikaanse landen. Met diverse bands trad hij op in Amerika en door heel Europa. De herinneringen aan de optredens met de bekende, inmiddels overleden, Arafan Touré zijn hem zeer dierbaar. Sinds 1994 woont Amara in Nederland. Hij geeft sindsdien djembé-cursussen, workshops, begeleidt Afrikaanse danslessen en verhalenvertellers.

 

Daarnaast treedt hij regelmatig op met zijn eigen groep Super Landaya. Musiceren doe je met je gevoel, vindt Amara. Muziek maken is plezier maken. Hij straalt het uit tijdens zijn lessen en natuurlijk ook bij zijn eigen optredens.

bottom of page